Print Friendly, PDF & Email

            ZMANJŠANJE (REDUKCIJA) PRSI

                      ( BREAST REDUCTION )

 

                            

Dojko lahko zmanjšamo na dva načina. Prvi je, da po predhodnem označevanju izrežemo ustrezno količino tkiva dojke in kožo potem zašijemo. Rez je v obliki ključavnice in je po posegu vidna brazgotina okrog kolobarja in pod njim. Obstaja  veliko različnih postopkov, kako razrešiti ta problem. Mi mislimo, da je za pacientko najboljša izbira vertikalna redukcija dojke po Lassusu ali Elisabeth Hall-Findlay,  zato ker dojka izoblikovana na ta način dobi lep in naraven videz.

Drugi način je, da s pomočjo ultrazvočne liposukcije razbijemo in posesamo vso maščobo tkiva dojk. Rezi so zelo majhni in skriti. Poseg izvajamo v lokalni  anesteziji s sedacijo, praktično brez bolečin.

 

KOMU JE NAMENJENA?  Poseg je namenjen vsaki ženski, ki ima prevelike dojke in  ji to povzroča nevšečnosti, psihične in fizične. Treba se je zavedati, da so prevelike dojke velika obremenitev za hrbtenico in da so zato možne nepopravljive okvare hrbtenice. Pogosta so tudi vnetja kože (dermatitisi ) pod dojko.

 

OKREVANJE

Pri zmanjšanje dojke s pomočjo UZ liposukcije  je okrevanje  skoraj v celoti neproblematično. Možne so manjše podplutbe, bolečin praktično ni. Če je problem manj izrazit in traja manj časa, potem ni pričakovati problemov z viškom kože. Ultrazvok izredno pomaga hitremu in ustreznemu krčenju kože. Ko gre za klasično izrezovanje večjega ali manjšega volumna dojke, so možne  podplutbe, bolečine in spremembe v občutljivosti dojke, ki lahko trajajo 7-14 dni po posegu. Zato je potrebno rezervirati temu ustrezen  čas za okrevanje.

 

BELEŽKA O POSEGU

Primernost posameznega pacienta in specifične rizike glede na ta poseg, lahko ugotovimo edino na pregledu. Vsak kirurški poseg nosi določeno tveganje. Manjše komplikacije,  ki ne vplivajo na rezultat, so redke. Večje komplikacije so popolnoma neobičajne.