Print Friendly, PDF & Email

                              RAZŠIRJENE ŽILICE IN VENE-SKLEROZACIJA

                      

 

KAJ  POMENI SKLEROZACIJA VEN IN ŽILIC?

Sklerozacija  pomeni injiciranje specialne emulzije  v razširjeno žilo ali žilico, ki poškoduje žilno steno  in bo  po določenem obdobju povijanja, razširjena žila izginila.

Z majhnimi iglicami, v razširjeno žilo injiciramo sklerozantno tekočino, brez anestezije.

 

 

KOMU JE NAMENJENA?

Sklerozacijo, v večini primerov uporabljamo zaradi razširjenih ven in žilic na nogah. Lasersko zdravljenje žilic na nogah, se po svojih rezultatih ne more primerjati z sklerozacijo in ga odsvetujemo.

Če  so razširjene vene (varice, krčne žile) zelo izrazite in problema ne bo mogoče razrešiti na ta način, pacientu predlagamo  operativni poseg (glej stripping ).

 

OKREVANJE

Po sklerozaciji pacient normalno odide domov. Možne so manjše podplutbe. Da bi terapija bila uspešna,  je potrebno nositi kompresijske nogavice cca 2 meseca čez dan. Hoja in ostale športne aktivnosti, imajo blagodejni učinek na končni rezultat.

 

BELEŽKA O POSEGU

Primernost posameznega pacienta in specifične rizike glede na ta poseg, lahko ugotovimo edino na pregledu. Vsak kirurški poseg nosi določeno tveganje. Manjše komplikacije,  ki ne vplivajo na rezultat, so redke. Večje komplikacije so popolnoma neobičajne.