Print Friendly, PDF & Email

KAJ JE POVEČANJE DOJK?

Ta poseg pomeni povečanje prsi  z različnimi vsadki. Najbolj pogosto uporabljamo silikonske vsadke (MENTOR breast implants ) različnih velikosti, oblike in teksture, ki so najbolj primerni za določenega pacienta. Vstavljamo jih skozi majhne reze, ki so locirani ali pod dojko ali okrog kolobarja bradavice ali v samem kolobarju.

Vsadek običajno postavljam v dvojnem nivoju (dual plane), po mojem učitelju Johnu Tebbettsu (Huston, Texas), kar pomeni, da je vsadek postavljen deloma pod mišico in deloma pod žlezo.  Na ta način kombiniramo prednosti obeh postavitev.

povečanje prsi

KOMU JE NAMENJENO?

Če imate izredno majhne prsi ali če vas velikost obstoječih dojk ne zadovoljuje ali če ste pred nosečnostjo imeli večje dojke kot sedaj, potem ste prava kandidatka za povečanje dojk. Tudi tedaj, ko so dojke manjše in zmerno povešene,  je ta poseg  primeren za vas. V primeru, ko je ena dojka precej manjša od druge, povečanje le te, lahko razreši ta problem.

Na pregledu, po določenih meritvah, pacientki svetujemo glede oblike, velikosti in teksture vsadka in  pri tem absolutno upoštevamo želje pacientke.

 

OKREVANJE PO OPERACIJI POVEČANJA DOJK  Po posegu  pacientka obleče športni nedrček (sport bra) in brez bolečin odide domov. V naslednjih dneh so možne minimalne do zmerne bolečine, ki so zelo  odvisne od velikosti vsadkov in temu primernega raztegovanja tkiv. Možne so podplutbe in oteklost  tkiv.  Z vsakdanjimi aktivnostmi pacient lahko nadaljuje že naslednji dan po posegu.

 

BELEŽKA O POSEGU

 

Primernost posameznega pacienta in specifične rizike glede na ta poseg, lahko ugotovimo edino na pregledu. Vsak kirurški poseg nosi določeno tveganje. Manjše komplikacije,  ki ne vplivajo na rezultat, so redke. Večje komplikacije so popolnoma neobičajne.

 

VEČ

 

Odločitev za povečanje dojk je zelo osebna odločitev. Gre za vaše samozaupanje, vaš izgled in končno tudi za vaše ugodje. Pri odločitvi za tako operacijo vam lahko svetujejo drugi, toda odločitev je vaša.

Vsekakor vas zanima, kako bo izvedeno povečanje dojk, kajti vi imate določena pričakovanja in ne bi hoteli biti razočarani. Prav gotovo si želite da bi bile povečane dojke privlačne, kakor tudi primerne za vas.

Torej je informacija o tej operaciji izredno pomembna, zato vam bomo povedali kaj več o prsnih vsadkih, kot tudi o tem, kako in kakšne bo kirurg uporabil, da se čimbolj približa vašim željam pri ustvaritvi nove oblike dojke.

Omenili bomo tudi morebitne komplikacije, kajti potrebno je, da ste informirani tudi o rizikih, ne samo o koristih, preden se odločite za ta poseg.

ZGRADBA DOJKE

Kaj je dojka?

Dojka je zgrajena iz maščobnega in žleznega tkiva, mlečnih kanalov, krvnih žil, živcev ter limfnih kanalov. Vse to je pokrito s podkožjem in kožo. Pod dojko leži velika prsna mišica. Prsni vsadek je lahko nameščen pod ali nad veliko prsno mišico, odvisno od debeline tkiva dojke in njegove sposobnosti, da ustrezno prekrije prsni vsadek. Mehkobo in obliko daje dojki maščobno tkivo, odvisna pa je tudi od elastičnosti kože. Dojke pri mladih ljudeh so zgrajene večinoma iz žleznega tkiva in malo maščobnega tkiva, zato so čvrste na otip. Z leti se žlezno tkivo nadomešča z maščobnim tkivom, zato postanejo dojke tekom časa mlahave. Tudi nosečnost in dojenje imata svoj vpliv na obliko dojke. Gravitacija bo povzročila, da bo zgornji del dojke s staranjem bolj prazen, dojka pa povešena. Dojke nimajo mišic, zato jih z vajami ne moremo niti krepiti, niti povečati.

KAJ JE TO PRSNI VSADEK ?

Prsni vsadek je sestavljen iz silikonske vrečke, katera je običajno polnjena s silikonskim gelom. Poznamo različne oblike gela, ki se razlikujejo po stopnji kohezivnosti, oziroma mehkobi vsadka (najmehkejši, čvrsti ter najčvrstejši gel). Najčvrstejši gel, neodvisno od položaja vseskozi zagotavlja in ohranja naravno obliko (Contour Profile). Vsadki pa so lahko polnjeni tudi z fiziološko raztopino, ki je podobna tekočini, iz katere je sestavljen večji del človeškega telesa. Do danes sta najbolj znana in tudi najbolj raziskana silikonski gel in fiziološka raztopina. Sojino olje in Hidrogel sta alternativna polnila. Površina vsadka je lahko gladka ali rahlo hrapava (teksturirana). Vsadki z gladko površino so nekoliko mehkejši, s hrapavo površino pa nekoliko trši, slednji omogočajo vraščanje tkiva dojke v hrapavo površino vsadka in precej zmanjša nezaželeno tkivno reakcijo na vsadek (brazgotinsko-vezivna ovojnica, fibrozna kapsula). Formiranje kapsule je normalna reakcija na tujek, prisotna je tudi okrog umetnih sklepov, srčnih zaklopk itd. V nekaterih primerih je ta ovojnica preveč izrazita in se skrči (kapsularna kontraktura) ter po svoje oblikuje dojko. Le-ta je bolj trda in okrogla, včasih boleča. Nastanek kapsularne kontrakture je večji pri protezah z gladko površino.

VSTAVITEV VSADKA

Vsadke lahko vstavimo pod mlečno žlezo (subglandularna ali podžlezna namestitev) ali pod veliko prsno mišico (subpektoralna ali podmišična namestitev). Kirurg pripravi ustrezen žep primeren obliki in velikosti vsadka.

IZBIRA KIRURŠKEGA REZA IN PRISTOPI PRI NAMESTITVI VSADKA

Kirurg vstavi protezo skozi rez v gubi pod dojko, v pazduhi ali ob kolobarju dojke.

 • rez v gubi pod dojko se uporablja najpogosteje. Rez je skrit v kožni gubi pod dojko in med operacijo nudi dobro preglednost in enostavno vstavitev proteze.
 • rez v pazduhi je primeren za ženske, ki ne želijo imeti brazgotin v področju dojk.
 • rez ob kolobarju je zelo dobro skrit, vendar ni primeren za vse pacientke.

RAZLIČNE OBLIKE PRSNIH VSADKOV

Vsaka ženska je edinstvena, zato so vsadki različnih oblik in velikosti. Glede na obliko prsi, ki jo želite imeti, lahko s svojim kirurgom izbirate med okroglimi in kapljičastimi vsadki.

 • okrogli vsadki – napravijo zgornji del dojke bolj okrogel, toda sčasoma se zaradi gravitacije in staranja kože dojke povesijo, rezultat tega pa je, da je zgornji del dojke bolj “prazen”.
 • anatomski ali kapljičasti vsadki – so bolj naravne oblike, kot kaplja, ki sledijo naravnim linijam telesa. Zgornji del dojke ostane napolnjen dolgo časa. Vaše dojke so bolj naravnega izgleda.

Vsadki so tudi v prečnem prerezu različne oblike, se pravi, da imajo različne stopnje projekcije, oziroma izbočenosti dojke po operaciji: zmerna, zmerna plus in visoka stopnja izbočenosti. Vsadki visoke stopnje projekcije so odlična izbira za ženske, ki želijo bolj opazno povečanje dojk in imajo ozek prsni koš. Širina, višina in projekcija dojke so zelo pomembne karakteristike izgleda dojk. Širina vaših dojk bo določala razmak med dojkama (cleavage gap), kot tudi zunanjo krivuljo dojk, kar je izjemno pomembno za ravnotežje med dojkami in boki. Anatomski vsadki maksimirajo kirurgovo sposobnost, da odgovori na vaše želje za pravo širino dojk, brez prekomerne napolnjenosti zgornjega dela dojk.

OMEJITVENI FAKTORJI

Velikost vsadka je lahko omejena z danimi karakteristikami tkiva dojke. Elastičnost vaše kože ali količina tkiva dojke narekuje, da mogoče ne bo možno tolikšno povečanje dojk, kot bi si želeli. Koža mora biti toliko elastična, da je sposobna kompletno prekriti željeni vsadek. Vsadki ki so preveliki za količino kože in tkivo dojk, bodo vidni ali tipljivi pod kožo, kar lahko pokvari efekt, ki si ga želite. Poleg tega je veèja možnost komplikacij. Tekom posveta vam bo kirurg pojasnil o možnih omejitvah glede velikosti vsadka.

NEKAJ BESED O SAMI OPERACIJI

Na prvem mestu je vaše zdravje.

Preden kirurg planira operacijo, hoče biti prepričan o vašem dobrem zdravstvenem stanju. Z vašo pomočjo bo ocenil prednosti povečanja dojk v primerjavi z morebitnimi riziki posega. Čeprav je povečanje dojk varna in zanesljiva operacija, kakršnakoli operacija pod splošno anestezijo nosi določen rizik. Ob najmanjšem sumu, da bi vaše zdravstveno stanje ogrozilo normalen potek operacije, ali obratno, da operacija ogrozi zdravstveno stanje pacienta, se bo kirurg odločil za preložitev operacije, vse dokler ne saniramo rizične faktorje. Infekcije, slabo celjenje ran, uživanje določenih zdravil in celo kajenje so lahko razlogi, da kirurg ne bo izvedel operacije.

OPERACIJA

Kirurški poseg se izvaja v splošni ali lokalni anesteziji. Vse naše paciente operiramo v lokalni anesteziji z i.v. sedacijo, brez kakršnih koli bolečin med posegom. Pacienti odidejo domov takoj po posegu.

Trajanje operacije je odvisno od izbire velikosti vsadka in načina vstavitve, običajno je to od ene do dve uri. Kirurg bo naredil nekaj centimetrov dolgi rez, na mestu, ki sta ga med pregledom pred posegom izbrala. Nato bo oblikoval primerno veliki žep, v katerega bo vstavil prsni vsadek pod mlečno žlezo ali pod prsno mišico.

 • podžlezna namestitev – omogoča hitro in enostavno namestitev vsadka in krajši čas okrevanja. Vsadek leži nad prsno mišico, zato le-ta ne drgne ob vsadek, kar pomeni maksimalno ohranitev originalne oblike vsadka. Možna pomanjkljivost pa je težja razlaga rezultatov mamografske preiskave, pogostejši nastanek vezivne ovojnice in opaznost drobnih neravnin ob robu vsadka.
 • podmišična vstavitev – možnost nastanka vezivne ovojnice okrog vsadka je precej manjša. Vsadka pod kožo ne čutimo, manjše neravnine niso opazne. Lažja je tudi ocena rezultatov pri mamografskem pregledu. Takšno vstavitev proteze svetujemo zlasti pacientkam z malo žleznega tkiva in tankim podkožjem. Pomanjkljivost pri tej namestitvi je daljši čas operacije, ter daljši čas okrevanja.

Ko stoji vsadek v pravem položaju, se kirurg lahko odloči za drenažno cevko za odvajanje izcedka iz rane, oziroma telesne votline in zašije rano po plasteh.

PO POSEGU

Po operaciji spremlja pacientke manjša utrujenost, nekaj dni so tudi možne zmerne bolečine, ki so posledica raztegnitve mišice in kože, ter pritiska na čutilne živce. Bolečine so najmočnejše v prvih 24 do 72 urah in jih zdravnik blaži z različnimi sredstvi proti bolečinam. Dojke so sprva otekle in boleče na pritisk. Če so bile vstavljene drenažne cevke, jih kirurg odstrani v največ nekaj dneh, kar je hiter in enostaven poseg, brez anestezije. Že po enem tednu se lahko začne z lažjimi telesnimi aktivnostmi. K hitrejšemu okrevanju in primernemu položaju dojk pomembno vpliva tudi uporaba posebnega nedrčka ali kompresivnega perila. Oblikovana so tako, da vam omogočajo dodatno oporo med okrevanjem in zmanjšujejo bolečine. Po nekaj dneh se boste lahko vrnili na delo in prevzeli vse vsakodnevne aktivnosti.

Prvih nekaj tednov se izogibajte stresom, najmanj šest tednov ne smete dvigati težjih stvari, odpovejte se plavanju, fitnesu, igranju tenisa itd. Zaradi udejstvovanja v športnih aktivnostih se lahko vsadek premakne.

Zaskrbljena? – Pogovorite se z vašim zdravnikom.

Če se pojavijo zapleti, kot so nabiranje tekočine v žepu ob vsadku (naraščajoča oteklina dojke in boleèine) in znaki vnetja, ki se kažejo s povišano telesno temperaturo, kljuvajočo bolečino in pordelostjo kože, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom.

MOŽNE KOMPLIKACIJE

Kot je bilo že omenjeno, je operacija povečanja dojk varna in zanesljiva, ponavadi je brez komplikacij. Toda pri vsakem kirurškem posegu obstaja rizik komplikacij ali stranskih pojavov, kot so npr. anesteziološke reakcije, infekcije rane, oteklina, krvavitev, bolečina, slabo celjenje rane itd.

Poleg naštetih problemov so možne tudi specifične komplikacije, kot so:

 • kapsularna kontraktura (cca 4%)
 • nagubana površina vsadka (ta rizik je večji pri vsadkih napolnjenih z fiziološko raztopino)
 • premaknitev vsadka
 • odmiranje tkiva v bližini vsadka zaradi slabe cirkulacije.
 • vpliv na izvedbo mamografije. Silikonski vsadki in vsadki polnjeni z vodo so radioopačni, kar pomeni, da motijo zgodnje mamografsko odkrivanje raka. Pred slikanjem je potrebno povedati radiologu, da imate prsni vsadek, da bo prilagodil tehniko slikanja dojk. V ta namen se najpogosteje uporablja Ecklundova displacement tehnika.

Pomembno je vedeti, da prsni vsadki niso doživljenski. Obstajajo pacientke, ki imajo vsadek že več kot trideset let brez kakršnihkoli problemov, pa tudi tiste, ki so morale zamenjati vsadek v relativno kratkem času. Torej, pacientka mora vedeti, da bo potrebovala vsaj še eno operacijo tekom življenja.

SILIKONI IN VARNOST

Silikoni so v uporabi že več kot 70 let v različnih oblikah v vsakodnevnem življenju in v medicini. Odkril ga je Richard Mueller leta 1932. Glavni sestavini silikona sta silicij in kisik. Silikon se proizvaja v treh oblikah: silikonski elastomer, silikonski gel in silikonsko olje.

Silikon je eden od najbolj raziskanih materialov v medicini, podvržen je bil obsežnim varnostnim testiranjem. Silikoni se široko uporabljajo v farmacevtski in prehrambeni industriji kot tudi v mnogih medicinskih pripomočkih kot so: pace-makerji, srčne zaklopke, šivalni material, lubrikanti in pokrivni materiali za hipodermične igle in brizge ter vrečke za kri. Najti ga je mogoče celo v pudingih, piškotih, brezalkoholnih pijačah, šminkah, losjonih za telo, kremah za sončenje, v deodorantih, lakih za lase, v izdelkih za novorojenčke itd.

Silikoni in rak dojke

Zaenkrat ni niti trohice dokazov, da bi obstajala kakršnakoli povezava med prsnimi vsadki in rakom dojke.

Avtoimune bolezni in drugi simptomi

V preteklosti so se pojavljale govorice o povezavi med silikonskimi prsnimi vsadki in avto-imunimi boleznimi, kot so: reumatoidni artritis, skleroderma, bolezni vezivnega tkiva (CTD) in različnimi simptomi, kot so: bolečine v hrbtu, kronična utrujenost, in težave s koncentracijo. Na svetovno znanih raziskovalnih inštitutih je bilo do danes opravljenih mnogo obširnih znanstvenih raziskav, ki so obsegale na tisoče žensk. Za takšne povezave niso našli nobenega znanstvenega dokaza.

Silikoni in dojenje

Nobenega dokaza ni, da bi silikoni skozi vsadek prehajali v mleko dojke. Ženska po operaciji lahko normalno doji, seveda, če ni prišlo med operacijo do poškodb mlečnih kanalov.