Print Friendly, PDF & Email

ULTRAZVOČNA LIPOSUKCIJA ( UAL )

 

Ultrazvočna liposukcija je do sedaj ena  najboljših metod liposukcije. Skozi majhne reze in z ultrazvokom razbijamo maščobne celice, katere potem posesamo s kanilami (cevkami) malega premera. Izvajamo jo v lokalni  anesteziji z  blago sedacijo. Metoda omogoča izredno oblikovanje posameznih delov telesa in odstranjevanje odvečne maščobe v maksimalni količini. Šikman dr. med. je pionir ultrazvočne liposukcije na Slovenskem.

 

KOMU JE NAMENJENA?  Če imate odveč podkožnega maščevja, katerega se ne morete rešiti z ustreznimi vajami ali dieto, ali če vas zanima preoblikovanje posameznih delov telesa, potem ste pravi kandidat za ta poseg. Najbolj pogosto se nam pacienti obračajo za modeliranje – odstranitev podbradka, trebuha, bokov, stegen, notranje strani kolena, jahalnih hlačk, zadnjice, meč, gležnjev itd. Ultrazvočno liposukcijo lahko uporabimo za odstranitev moških dojk (ginekomastija), če v njih prevladuje maščobno tkivo,  kot tudi za zmanjšanje prevelikih ženskih prsi.

 

OKREVANJE PO ULTRAZVOČNI LIPOSUKCIJI  Po posegu pacient obleče kompresijsko oblačilo (hlačke, pas, korset, itd.) in brez bolečin odide domov. Tudi v naslednjih dneh, ne pričakujemo nobenih posebnih bolečin. Razen kakšne  manjše podplutbe, ne pričakujemo nobenih drugih komplikacij. Že naslednji dan, gre pacient lahko v službo in opravlja svoje vsakdanje aktivnosti. Rezultat operacije je viden takoj po posegu. Trajni rezultat lahko pričakujemo po  3-6 mesecih.

 

 

BELEŽKA O POSEGU

Primernost posameznega pacienta in specifične rizike glede na ta poseg, lahko ugotovimo edino na pregledu. Vsak kirurški poseg nosi določeno tveganje. Manjše komplikacije,  ki ne vplivajo na rezultat, so redke. Večje komplikacije so popolnoma neobičajne.

 

VEČ

 

ULTRAZVOČNA LIPOSUKCIJA je že deset let svetovni hit. Dobesedno omogoca oblikovanje telesa (body sculpturing). Izvajamo jo v lokalni anesteziji, zato hospitalizacija pacienta ni potrebna; že isti ali pa naslednji dan je pacient sposoben opravljati svoje delo oziroma službo. Uporabljamo majhne reze skrite v telesnih kožnih gubah. Z UZ sondo pridemo v podkožno maščobno tkivo, ter s pomočjo ultrazvoka razbijemo maščobne celice. Le-te nimajo sposobnosti regeneriranja in se na obdelanih mestih ne pojavljajo več! Razbito maščobo posesamo z nežnimi upogljivimi kanilami. Pri vseh drugih metodah maščobne celice samo začasno zmanjšajo svoj volumen in se ob ugodnih pogojih spet napolnijo. Znano je tudi, da se maščobnih blazinic (CELULITA) na določenih mestih telesa ne moremo znebiti, ne s hujšanjem ne z limfno drenažo, skratka z nobeno drugo metodo. Prav to možnost pa nudi ULTRAZVOČNA LIPOSUKCIJA. Idealna je za “jahalne hlačke” (riding breeches), notranjo stran stegen, kolena, boke, zadnjico, podbradek, trebuh, dojke. Ta metoda je indicirana tudi za zmanjševanje debelosti. Komplikacije znane pri klasični liposukciji (krvavitve, podplutbe, neobčutljivost tkiv, bolecine…) so pri UZ liposukciji minimalne ali pa jih sploh ni.

Po posegu je mesec dni potrebno nositi kompresijska oblačila, kakšna, je odvisno od vrste posega (hlačke, nogavice, pasovi…). Ta preprečijo zbiranje tekočin v obdelanih mestih, da tkiva obdržijo željeni izgled.

LIPOSUKCIJA s pomočjo ultrazvoka

Nad maščobe s sesalcem
Vse več ljudi se nezadovoljnih s svojim videzom odloči za lepotne operacije. Med njimi je še posebno pri Američanih priljubljeno sesanje maščob – liposukcija. Reklo, da je za lepoto treba trpeti, velja tudi v tem primeru, saj je okrevanje po posegu lahko boleče. V zadnjih letih se je razvila ultrazvočna liposukcija, ki naj bi bila hitrejša in manj boleča. O tem, da je poseg lažji, govori že to, da lahko isti dan, ko se mu podvržemo, odkorakamo tudi domov. Na popoln lepotni učinek, bomo morali še malce čakati, saj koža potrebuje nekaj časa, da se skrči.
Naprava za klasično liposukcijo je videti kot sesalec. Kirurg v predelu, kjer operacija poteka, napravi rez, skozi katerega z majhno kovinsko cevjo srka maščobne obloge. Cev je povezana z vakumsko črpalko. Obstaja nekaj različic tehnike, nekateri lepotni kirurgi v predel najprej vbrizgajo posebno tekočino (hidroliposukcija).

Lepotni kirurg Mišo Šikman, dr. med., pravi, da je ta klasični način po svoje grob, saj pri njem »vse na naši poti enostavno porežemo in posesamo. Potrebna je splošna anestezija in tudi po posegu so tudi zaradi grobosti posega še nekaj časa prisotne bolečine, 10 dni, mesec ali celo dlje.« 

Njegov odgovor na to je ultrazvočna liposukcija, metoda, ki se je uveljavila v zadnjem desetletju in jo tudi sam uporablja že šest let. Tu odstranjevanje maščob ni tako agresivno, ampak je bolj podobno rezanju skozi maslo: »Glavna razlika je v tem, da poseg poteka v lokalni anesteziji in da z ultrazvokom selektivno razbijamo maščobne celice. Vse ostale strukture (žile, živci) ostanejo nepoškodovane. Zato tudi podplutb skorajda ni. Bolečine po posegu so manjše in oseba lahko takoj odide domov, kar je pri klasični liposukciji nepredstavljivo. Postopek opisuje v treh stopnjah.

 

  1. Najprej anestezirajo predel, v katerem bodo odstranjevali maščobne obloge. Hkrati z anestetikom vbrizgajo tudi tekočino (fiziološko raztopino z dodatki), ki poskrbi, da maščobne celice nabreknejo, postanejo večje.
  2. V drugem delu uporabijo ultrazvočno sondo, ki spreminja normalno električno valovanje v ultrazvočno. Frekvenca ultrazvoka ni enaka diagnostični, ki jo na primer uporabljajo za pregled nosečnic, ampak je že terapevtska, višja. Naravnana je tako, da deluje na nabrekle maščobne celice. Ostale strukture imajo drugačno zgradbo in ostanejo nepoškodovane,
  3. V naslednji stopnji razbite maščobe posesajo na enak način kot pri klasični liposukciji, le da je cev (kanila), s katero maščobe srkajo, manjšega premera (dva do štiri milimetre), saj je posrkana zmes manj kompaktna, bolj podobna »juhi«. Hkrati tkivo tudi dodatno oblikujejo.

Vse skupaj traja dve do tri ure. Nato lahko oseba odide domov, običajno brez večjih bolečin, zato se lahko vrne ko običajnim opravilom. Ne potrebuje posebnih zdravil, ne sme jemati acetilsalicilne kisline, lahko pa uživa druga blažja zdravila za lajšanje bolečin. Možne so manjše podplutbe, ki so večinoma kratkotrajne. Majhne so tudi morebitne otekline, ki jih lahko blažimo s hladnimi oblogami. Osebi še isti dan priporočijo tudi lažje gibanje, na primer sprehod. Kirurški rez je majhen in pogosto ne zahteva niti šiva.

Delo se šele začne

S tem se za osebo delo pravzaprav šele prične, saj je tako pri klasični kot tudi pri ultrazvočni liposukciji potrebno za operirani predel primerno skrbeti. Na dokončni učinek lepotnega posega moramo pri ultrazvočni liposukciji čakati tri do šest mesecev (pri klasični še dlje). Mišo Šikman, dr. med., opozarja na pomen kompresij. »Zadnjica, stegna, boki, trebuh, predel, ki smo ga operirali, potrebuje kompresijska oblačila oziroma tesne obveze, pasove, ki jih moramo stalno prilagajati (zategovati). Nositi jih moramo vsaj en mesec, noč in dan. Ker smo s posegom ustvarili prazen prostor, koža potrebuje nekaj časa, da se prilagodi novi obliki, se skrči. Prednost ultrazvočne liposukcije je tudi v tem, da krčenje poteka vsaj 40 odstotkov bolje kot pri najbolj agresivni, klasični obliki. Najprej zato, ker je podkožnih poškodb manj, koža ostane v povezavi s strukturami pod njo. Poleg tega hitrejše krčenje in prilagajanje kože spodbudi tudi ultrazvok.«

Posebnih previdnostnih ukrepov po posegu ni. Z obližem se lahko normalno tuširamo. Gibanju se ne smemo izogibati, ampak ga strokovnjaki celo priporočajo. Seveda v obliki zmerne telesne dejavnosti, posebno sprehodov. Kot dopolnilno nego si lahko privoščimo masaže, ki pri okrevanju zelo pomagajo. Kontrolni pregledi so pri dr. Šikmanu mesec, tri mesece in šest mesecev po posegu.

V večini primerov naj bi se koža normalno prilagodila novim razmeram. Rezultati so odvisni od posameznikove elastičnosti kože. Z leti se elastičnost manjša, pri mlajših osebah se tkivo prilagodi hitreje.Redkokdaj je potreben dodatni poseg,zaredi korekcije dejanskega viška kože.

Kje je meja?

Na vprašanje, koliko maščobe lahko posesamo, Mišo Šikman, dr. med., odgovarja: »O tem težko govorimo, še težje o litrih posesane maščobe, ki ji navajajo nekateri lepotni kirurgi. Nikakor ne gre za litre. Pretiravanje je verjetno povezano z dodatno tekočino, ki jo ob posegu vbrizgamo v tkivo. Bistvo posega je v tem, da na predelu, ki ga obdelujemo, odstranimo vse maščobno tkivo na naši poti, naj gre za 500 ali 3000 mililitrov. Nehamo takrat, ko se pojavi kri, saj je to znak, da maščobe ni več. Poudariti moramo tudi, da ne klasična ne ultrazvočna liposukcija nista za popravilo telesne teže, omogočita le popravilo nekaterih nepravilnosti v postavi, ki v nas zbujajo nezadovoljstvo.«
Kot vsak operativni poseg tudi ta prinaša določena tveganja. Med možnimi zapleti so predvsem podpludbe in otekline. Šikman dr. med. zagotavlja, da so možnosti zapletov majhne. Pravi tudi, da so pomisleki, da bi lahko z ultrazvokom oziroma toploto poškodovali tudi druga tkiva, neutemeljeni: »Lahko jih poškodujemo, če bi se na enem mestu s sondo zadrževali več minut, česar seveda ne delamo.« Običajno sta za poseg potreba eden do dva pet- do 7-milimetrska reza na površju kože (v kožnih gubah), odvisno od predela Pri eni operaciji praviloma obdelajo le en predel (npr.jahalne hlačke) že čez štirinajst dni lahko naslednjega npr.kolena.

Šikman dr. med. zagotavlja tudi , da je učinek metode trajen: »Število maščobnih celic je določeno ob rojstvu. Če jih odstranimo, ni nobene možnosti, da bi se ponovno pojavile.« Poseg naj bil primeren skorajda za vsakogar, zadržki so podobni kot pri drugih operativnih posegih. Seveda ni primeren za nosečnice in otroke. Ultrazvočna liposukcija je možna tudi pri večji debelosti, kjer klasične ne delajo in je primerna za oblikovanje telesa(body sculpturing).

Pretiravanje?

Paziti moramo le, da si ne zastavimo prevelikih pričakovanj, saj vemo, da nezadovoljstva z življenjem tudi lepotne operacije ne odpravijo. Po nekaterih podatkih se za liposukcijo odloča na leto kar okoli 300 tisoč Američanov, kljub temu, da strokovnjaki svarijo, da to ni bližnjica do uravnavanja telesne teže. Ameriško združenje za lepotno kirurgijo je v raziskavi (200 pacientov) ugotovilo, da jih je skoraj polovica tudi po liposukciji zredila. Zelo pomembno je torej, da po posegu skrbimo za zmerno prehrano in telesno dejavnost. Ne pozabimo, liposukcija odstrani maščobne obloge le pod kožo, zdravju nevarna maščoba pa se nahaja v notranjosti.

Preden se odločimo za liposukcijo, ki je vendarle operativni poseg, vendarle razmislimo, ali smo že izčrpali vse druge možnosti. Neenakomerna porazdelitev maščob po telesu je pogosto posledica nepravilne prehrane in premalo gibanja da se maščoba v telesu nalaga na tipična mesta, največkrat na trebuhu, bokih,stegnih, lahko tudi drugje. Tovrstne maščobe so trdovratne in če jim niti dieta niti telovadba ne pride do živega, in se zaradi tega počutimo zelo slabo, je morda pravi trenutek, da razmislimo o drugih možnostih.

Kje poteka?

Maščobe največkrat sesajo na naslednjih predelih:
* trebuh,boki
* vrat (podbradek)
* stegna (notranja in zunanja stran-t.i.jahalne hlačke)
* ledja
* zadnjica
* notranja stran ob kolenih in gležnjih
* roke

Kdaj ne? – prekomerna telesna teža!

* Liposukcija ni način uravnavanja telesne teže.

Kdaj ja?

Lokalizirane maščobne blazinice na tipičnih mestih in oblikovanje telesa (body sculpturing).