Print Friendly, PDF & Email

KOREKCIJA SRAMNIH USTNIC – LABIOPLASTIKA

 

Labioplastika  pomeni kirurško korekcijo sramnih ustnic.

Običajno male sramne ustnice ne izstopajo nad nivo velikih sramnih ustnic. Toda mnogokrat se pojavijo odstopanja, ki so za pacientke zelo moteča.  Lahko gre za zelo velike sramne ustnice, lahko so asimetrično povečane in podobno.  Taka odstopanja  lahko povzročajo tudi higienske probleme in nevšečnosti,  kakor tudi  psihološke predvsem pri spolnih kontaktih.

Popravimo jih z labioplastiko. Poseg izvajamo v lokalni anesteziji s sedacijo, brez bolečin. Sramne ustnice na novo oblikujemo in odvečne dele izrežemo. Rano zašijemo.

 

Okrevanje po labioplastiki

Takoj po posegu pacientka normalno odide domov. Razen povečane občutljivosti, ki je lahko prisotna tri do pet dni po posegu, drugih težav ne pričakujemo. Svetujemo redno umivanje z blagimi dezinfekcijskimi sredstvi  in normalno opravljanje vsakdanjih aktivnosti.

S spolnimi odnosi se lahko nadaljuje 10-15 dni po posegu.

 

Beležka o posegu

 

Primernost posameznega pacienta za ta kirurški postopek in specifične rizike lahko ugotovimo edino na pregledu. Vsak kirurški poseg vsebuje določeno tveganje. Manjše komplikacije,  ki ne vplivajo na rezultat, so redke. Večjih komplikacij po dosedanjih izkušnjah ni pričakovati.

 

VEČ

 

KAJ SO MALE SRAMNE USTNICE ?

Male sramne ustnice sta kožni gubi, ki ležita med velikimi sramnimi ustnicami. Njuna koža brez dlak je gladka in vlažna kot notranja površina velikih sramnih ustnic, toda za razliko od njih nima maščobnega tkiva. Male sramne ustnice pokrivata ščegetavček, ustje sečnice in vhod v nožnico. Njuna naloga je, da varujeta občutljive dele pred okužbo in nenehnim mehaničnim draženjem.
Velikost malih sramnih ustnic je različna in običajno nista povsem simetrični. Lahko so izrazito velike in dobesedno visijo iz spolovila, ali pa križajo ena drugo itd.

KAJ JE VZROK POVEČANJA MALIH SRAMNIH USTNIC ?

Čeprav je veliko žensk rojenih s tem stanjem, se povečanje lahko pojavi tudi kasneje, tekom življenja s staranjem, ali pa zaradi raztegovanja tkiv med porodom. Možna je tudi deformacija malih sramnih ustnic zaradi epiziotomije, ki jo včasih naredimo tekom poroda.

KATERI SO RAZLOGI, DA PACIENTKA ZAHTEVA LABIOPLASTIKO ?

Povečane, povešene, raztegnjene, asimetrične ali deformirane male sramne ustnice lahko privedejo do izpuščaja, draženja, slabše higiene in neprijetnega občutka v oprijetih spodnjicah ali kopalkah, tekom jogginga ali vožnje z kolesom. Lahko je zelo neprijetno za pacientko in njenega partnerja pri spolnih odnosih, ki posledično lahko povzroči manjvrednostni kompleks.

KAJ JE LABIOPLASTIKA ?

Labioplastika je kirurško zmanjšanje ali korekcija povečanih ali asimetričnih malih sramnih ustnic. Poseg izvajamo v lokalni anesteziji in je skoraj brez bolečin. Z majhnimi rezi odstranimo višek tkiva in dodatno oblikujemo male sramne ustnice. Eventualni šivi so razgradljivi, tako da jih po posegu ni potrebno odstranjevati. Na operirano področje damo vazelinsko gazo, ki bo tam samo par ur po posegu.
Pacientka oddide domov takoj po posegu.

OKREVANJE PO OPERACIJI

Pacientka lahko nadaljuje z vsakdanjimi aktivnostmi že isti ali naslednji dan po posegu.
Ni nobene potrebe da ne greste v službo že naslednji dan.
Bolečine so minimalne in izginejo po dveh-treh dnevih. Oteklina in ev. podpludba je običajno minimalna in zgine v nekaj dneh.
Tuširanje je dovoljeno že naslednji dan po posegu
Občutljivost in funkcija malih sramnih ustnic sta popolnoma normalni. Z spolnimi odnosi lahko nadaljujete teden dni po posegu.