Print Friendly, PDF & Email

Korekcije vratu omenjamo posebej, da bi zainteresiranim pacientom na kratko pojasnili kako se mi lotevamo tega problema in kaj mislimo, da je upravičeno.

 

Pri večini pacientov, je povešanje in izguba maščobnega tkiva nekako sinhrona na obrazu in  vratu. Na vratu se kaže očitni višek tkiva(kože), kot med brado in vratom postaja vse bolj top  in vse bolj izrazite postajajo navpične kožne gube ( platysmal bands ), ki so zelo moteče za ženske, in zato vrat skrivajo na različne načine s šali, oblačili itd.

 

Prejšnje facelift procedure niso upoštevale enostavnega dejstva, da se s staranjem tkiva povešajo vertikalno in da bi  bila pravilna rešitev dvig tkiv nazaj. Povešena tkiva obraza so popravile z nenaravnim  stranskim vlekom, enako tako vrat. Da bi popravili  še vrat, smo morali rez podaljšati od ušesne mečice nazaj za uho in potem v lasišče zatilja. Skozi ta rez smo izpreparirali kožo vratu, jo nategnili in višek izrezali ( posteriorna, odzadnja cervikoplastika ). Če nam na ta način ni uspelo popraviti vseh navpičnih kožnih gub, smo morali odpreti kožo vratu spredaj in le-te odstraniti z različnimi načini (anteriorna, sprednja cervikoplastika).

 

MACS facelift upošteva prej navedena dejstva glede problematike staranja in  tkiva pod kožo in samo kožo  obraza premika v fiziološki, navpični smeri navzgor, kar je ključ za dober in stabilen rezultat. Istočasno, ne da bi odpirali vratu, MACS lift korigira kot med brado in vratom kot tudi navpične kožne gube, ki so locirane na sprednji strani vratu. To lahko vsak pacient preveri pred posegom, tako da s konicami prstov, ki jih postavimo v kot spodnje čeljusti, povlečemo kožo in spodaj ležeče strukture vertikalno navzgor. V 95% primerov bo  test pokazal korekcijo kota med brado in vratom, kot tudi navpičnih kožnih gub(platysmal bands).

V preostalih primerih, ko končamo MACS facelift, naredimo še sprednjo cervikoplastiko in sicer tako da izrežemo nekaj notranjega roba mišice(platysma), ki povzroča navpične kožne gube(platysmal bands). Če se na koncu MACS facelifta zaradi zelo velikega viška kože in zelo nagubane, stanjšane kože vratu, pojavijo navpične kožne gube pod ušesom, takrat naredimo še posteriorno cervikoplastiko z kratkim rezom v zatilju in izrezovanjem viška kože. Torej z MACS faceliftom v veliki večini primerov razrešimo problematiko vratu in le izjemoma odpiramo vrat.

 

BELEŠKA O POSEGU

 

Primernost posameznega pacienta in specifične rizike glede na ta poseg, lahko ugotovimo edino na pregledu. Vsak kirurški poseg nosi določeno tveganje. Manjše komplikacije,  ki ne vplivajo na rezultat, so redke. Večje komplikacije so popolnoma neobičajne.