Print Friendly, PDF & Email

BLEFAROPLASTIKA pomeni korekcijo vek.

Razlikujemo zgornjo in spodnjo blefaroplastiko. Imata podobno anatomijo, podobno patologijo in  različne mehanizme  nastanka. Pri obeh gre za višek, ohlapnost ali spuščanje  kože mišice in maščobnih blazinic v notranjosti. Med kirurgi, do današnjega dne, trajajo debate, kaj in koliko tkiv sploh odstraniti. Danes, ko mehanizem staranja poznamo zelo dobro, se večina kirurgov nagiba k mnenju, da je edino prav ohraniti čim več tkiv in da je, po korekciji mehanizma nastanka (dvig tkiv ali vrnitev  maščobnih blazinic v notranjost) edino upravičeno odstraniti jasen višek tkiv in nič več!

 

ZGORNJA BLEFAROPLASTIKA

Ko se odločamo za tovrsten poseg, moramo v račun vzeti tudi čelo! Koliko spuščanje tkiv čela prispeva  k višku tkiv zgornje veke in če je odgovor pritrdilen, moramo korigirati obe strukturi t.j. čelo in veke. Če delamo samo korekcijo vek, je treba odstraniti samo izrazit višek tkiv. Na tem mestu je treba omeniti, koliko je pomembno za celotno pomlajevanje obraza narediti temporalni lift (dvig obrvi ), česar  se večina nas kirurgov sploh ne zaveda!

 

SPODNJA BLEFAROPLASTIKA

Pri korekciji  spodnje veke, moramo upoštevati povešanje lic in celotnega obraza in to najprej korigirati! Takrat se bo jasno pokazalo, kaj in koliko tkiv je treba odstraniti pri spodnji veki. Tega v preteklosti nismo vedeli ali nismo upoštevali v zadostni meri, kar je peljalo v resne komplikacije! Vsekakor je potrebna zmernost in velika previdnost.

 

PO POSEGU

Če smo upoštevali vsa zgoraj navedena opozorila, potem je okrevanje neproblematično in hitro. Manjše podplutbe in bolečine so realnost in zginejo v parih dneh. Ni potrebna ne hospitalizacija ne odsotnost z dela.

Če zgornjih opozoril ne upoštevamo v zadostni meri, potem so možne različne komplikacije.

Dolžnost in obveza kirurga je, da na prvem pregledu pacienta korektno  opozori na vse možnosti in eventualne probleme. To je edina prava pot.