Print Friendly, PDF & Email

Injekcijska lipoliza je nekirurški postopek s katerim injiciramo substanco  fosfatidilkolin (lecitin) v podkožno tkivo zadebeljenih delov telesa,  z namenom  postopnega topljenja maščobnega tkiva.

Postopek izvajamo brez anestezije in je praktično neboleč. Ni pričakovati, da bomo z enim tretmajem razrešili določen problem, temveč ga je potrebno po dveh mesecih še enkrat ponoviti. V tem času pričakujemo da bo injicirana substanca  razkrajala maščobno tkivo. Šikman dr. med. je pionir  te metode na Slovenskem.

 

Ta metoda je namenjena  pacientom, ki imajo določene lokalizirane maščobne blazinice (podbradek, trebuh, boki, stegna, zadnjica, kolena, meča, nadlahti  itd) in se bojijo  operativnega postopka ali se v tem trenutku niso odločili zanj.

 

OKREVANJE PO INJEKCIJSKI LIPOLIZI   Po posegu pacient   normalno odide  v službo ali domov. Lahko se pojavi oteklina ali podplutbe v tretiranih področjih, ki lahko trajajo od treh dni do enega tedna. Drugih problemov ne pričakujemo.

 

BELEŽKA O POSEGU

Primernost posameznega pacienta in specifične rizike glede na ta poseg, lahko ugotovimo edino na pregledu. Vsak medicinski poseg nosi določeno tveganje. Manjše komplikacije,  ki ne vplivajo na rezultat, se redke. Večje komplikacije so popolnoma neobičajne.

 

VEČ

 

Injekcijsko lipolizo je prvič v prakso uvedla leta 1995 južnoameriška zdravnica iz Sao Paola, doktor Rittesova, z vbrizganjem injekcije zdravilne substance fosfatidilkolina za raztapljanje maščobnih blazinic v spodnjem delu vek, ki jim pravimo tudi solzni žepki. Po dveh do treh ponovitvah posega so maščobne blazinice izginile. Pred nekaj leti so, še posebej v Evropi, uporabo injekcijske lipolize razširili na celotno telo, ravno tako zelo uspešno. Do danes je bila injekcijska lipoliza kot zdravstvena metoda uporabljena že na več kot 3 milijone pacientov.

Zdravilna substanca fosfatidilkolin (tekoči lecitin) je stranski produkt pri pridobivanju sojinega olja. V medicini se že dolgo časa uporablja za preventivo in zdravljenje maščobne embolije (intravenozno) in v obliki tablet za zmanjševanje količine maščob v krvi. Pri takšni uporabi do zdaj še ni prišlo do zapletov in stranskih učinkov.

Pri injekcijski lipolizi fosfatidilkolin vbrizgamo neposredno v maščobno tkivo, ki nas moti. Postopek se v roku nekaj tednov večkrat ponovi in čez nekaj tednov se maščobno tkivo prične topiti in količina maščob se znatno zmanjša.

Injekcije za raztapljanje maščob so primerne za paciente z lokaliziranimi nakopičenimi maščobami, ki jih ni mogoče odstraniti s spremenjeno prehrano in dodatnimi telovadnimi vajami. Omenjene terapije uporabljamo za: trebuh, boke, podbradek, maščobna področja na rokah, prevelikih dojkah, ginekomastijo (dojke pri moških), xantelazmo (maščobne blazinice na očesnih vekah), zadnjico, jahalne hlače, stegno, koleno, celulit itd.. Omenjene terapije ne uporabljamo zaradi zmanjšanja telesne teže.

Učinkov injekcijske terapije ne smemo primerjati z liposukcijo, ki je kirurška metoda za trajno odstranitev večje količine maščobe z enkratnim posegom. Tudi učinki injekcijske terapije so trajni, vendar niso opazni takoj, temveč šele sčasoma. Pri pacientih, ki so pred sedmimi leti bili tretirani z injekcijsko lipolizo, so še vedno vidni učinki terapije in vidno zmanjšanje obsega telesa. Metoda je še posebej primerna za paciente, ki ne želijo operativnega, kirurškega posega.

Neposredno po vbrizgu injekcije se lahko pojavi oteklina, pordelost kože, občutljivost na pritisk ali srbečica. Ti pojavi so blagi in zginejo v nekaj dnevih.