Print Friendly, PDF & Email

Ginekomastija pomeni dobesedno ”ženska dojka” in se nanaša na povečanje moške dojke.

Vzrok za to je povečano žlezno,vezivno ali maščobno tkivo. Pojav ginekomastije je povezan z različnimi vzročnimi faktorji,vsem pa je skupno relativno ali absolutno  zvišanje cirkulirajočih estrogenov ali pomanjkanje cirkulirajočih androgenov, lahko pa je okvara v androgenih receptorjih.

 

Ginekomastija je lahko fiziološka ali patološka. Največ je fiziološke ginekomastije, ki se pojavlja v obdobju adolescence(pubertete), ter ginekomastija v starejši dobi. Domneva se, da ima ginekomastijo približno 35% odraslih, normalnih moških.

 

Povečanje dojke je največkrat obojestransko in asimetrično. Velikost dojke je lahko od 2,5 cm v premeru, do dojk ki po velikosti in projekciji spominjajo na manjše ženske dojke.

 

Simptomi,znaki– pri veliki večini pacientov praktično ni simptomov. Bolečina ali občutljivost v predelu dojk so zelo redki in sicer v pubertetni skupini. Zvišana projekcija dojk je za pacienta bolj moteča kot povečanje premera. Pacienti z ginekomastijo se sramujejo svojega transseksualnega izgleda in znamenj ženskosti, zato so v stiski, ko je treba sodelovati v športnih aktivnosti,kajti abnormalnost dojk je tedaj vidna tudi ostalim.

 

Zdravljenje-če ginekomastija traja več kot dve leti, se verjetno ne bo povlekla. Standardna metoda zdravljenja je kirurška resekcija ( izrez ) tkiva. Če je dojka zgrajena pretežno iz maščobnega tkiva, potem lahko uporabimo ultrazvočno liposukcijo kot samostojno metodo, lahko pa jo kombiniramo s kirurško resekcijo. To je stvar presoje kirurga.

 

Kako poteka operacija?-Rez običajno postavimo ob robu kolobarja in skozi ta rez odstranimo prekomerno razvito tkivo dojke, ter vstavimo drenažno cevko, ki bo drenirala ev.

sokrvico. Dren odstranimo že naslednji dan, šive pa čez 7-10 dni.

Po posegu pacient obleče kompresijsko majico ter jo redno nosi 7-10 dni.

Po nekaj tednih rezi skorajda niso več vidni.

Sam poseg traja približno eno uro do uro in pol.

 

Kaj z odvečno kožo?-Krčenje kože je pri mladostnikih večje kot pri odraslih ali starejših osebah, za to pri njih navadno ni potrebna dodatna resekcija kože.

 

Ali me bo bolelo tekom posega?-Ta poseg izvajamo v lokalni anesteziji z blago sedacijo za sprostitev,brez kakršnihkoli bolečin ali nevšečnosti.

 

Morebitni stranski efekti ali zapleti?-Postoperativni tek je večinoma neproblematičen. Že dan po posegu pacient lahko opravlja vse svoje običajne aktivnosti, bolečin praktično ni.

Koža nad operiranim področjem je nekaj dni bolj ali manj modrikasta. Kot pri vsakem kirurškem posegu lahko pride do infekcije ali nabiranja krvi ali sokrvice v op.področju. Če se to pojavi nenadoma, isti dan po posegu,je potrebno nemudoma poklicati ali obiskati kirurga.

 

Naše mnenje-Popolnoma jasno nam je da oseba z ginekomastijo psihično trpi, zato nas lahko brez obotavljanja pokliče in se naroči na pregled in poseg. Poseg je enostaven, netravmatičen in eleganten. Takoj po posegu pacient odide domov.