Print Friendly, PDF & Email

KIRURŠKO POMLAJEVANJE OBRAZA ALI FACELIFT

 

Kaj je facelift?

 

To je kirurška metoda, s katero izboljšamo posledice staranja na obrazu in vratu do te mere, da niso več opazni. Facelift pomeni dvig povešenega tkiva obraza.

Obstaja več facelift metod. Kirurgi smo namreč potrebovali mnogo časa, da smo dojeli, da sta pri staranju obraza ključna dva procesa. To sta povešanje tkiv, ki nastaja tudi zaradi gravitacije in izguba volumna tkiv.

Zato se je razvilo toliko različnih facelift procedur, saj jih je skoraj toliko, kolikor je kirurgov, ki se s tem ukvarjajo.

Po skoraj stoletnih izkušnjah na tem področju, po analizi rezultatov in z današnjim znanjem specialne anatomije obraza, ki se nam je razkrila komaj pred desetletjem, je jasno, da  je za uspeh katerekoli facelift procedure izjemno pomembna smer vleka povešenih tkiv ter, katero katero strukturo je treba vleči za optimalen rezultat.

Dandanes pa je vstopil v igro še en element, to je dolžina reza. Zmanjšati brazgotino na minimum (»short scar«) in doseči maksimalen  učinek, to je naš cilj.

Na naši kliniki uporabljamo skoraj izključno metodo MACS facelift, za katero ocenjujemo, da je anatomsko najbolj primerna, logična in daje najboljše rezultate.

MACS facelift odlikuje kratek rez, ki pomeni minimalno brazgotino (short scar) in navpičen  vektor vleka spuščenih tkiv. Zaradi končne koristi pacienta in minimalne možnosti komplikacij po tretmaju je danes ta facelift najbolj priporočljiv in upravičen, obenem pa prav s tem načinom v večini primerov razrešimo tudi problematiko vratu na najbolj eleganten in naraven način.

 

Postopek

Naredimo rez, ki poteka ob lasišču nad ušesom, sledi uhlju in se konča pod ušesno mečico. Kožo dvignemo od podlage in z dvema do tremi specialnimi šivi dvignemo tkiva lic in obraza navpično, kar pomeni najbolj naravno smer. Vertikalno dvignemo tudi kožo, višek kože izrežemo in zašijemo. Na ta način korigiramo več ključnih struktur kot so lica, nazolabijalna guba, tkiva pod očmi, čeljusti, vrat itd.

 

Okrevanje po MACS faceliftu

Hospitalizacija v večini primerov ni potrebna. Po posegu odide pacient domov z obliži nad rezi. Naslednji dan pride na prvi kontrolni pregled, ki je izjemno pomemben zaradi podplutb.  Šive odstranimo  čez  5-7 dni. Začetne otekline in podplutbe se v dveh tednih zmanjšajo na toliko sprejemljiv nivo, da je mogoče iti že v družbo. Rezultat je takrat že viden in se z vsakim dnem izboljšuje.

 

Komu je namenjen?

Če imate utrujen videz, če opažate, da se gube pričenjajo poglabljati ali se pojavljajo nove, če je vaš vrat naguban bolj kot se vam zdi sprejemljivo, če koža izgublja svojo elastičnost in se je začela povešati, potem ste pravi kandidat za metodo MACS LIFT.

 

Dodatni posegi

Pri skoraj vsakem MACS LIFTU naredimo tudi ultrazvočno liposukcijo vratu in korekcijo spodnje veke (pinch blefaroplastiko).

Odvisno od situacije in če to stranka zahteva,  lahko naredimo tudi dvig zgornje ustnice, zgornjo blefaroplastiko, kemični piling Bensipeel, dvig čela in dvig obrvi .

Tkivom lahko dodamo volumen, če ga primanjkuje. Dodamo ga z lastno maščobo (microfat, SNIF graft, Nanofat stem cells) ali pa z dermalnimi polnili – fillerji.

Dobro je vedeti, da lahko dodatni posegi niso večkratno pomnožijo učinek osnovnega posega.

 

Beležka o posegu

Primernost posameznega pacienta za ta pomlajevalni postopek in specifične rizike lahko ugotovimo edino na pregledu. Vsak kirurški poseg vsebuje določeno tveganje. Manjše komplikacije,  ki ne vplivajo na rezultat, so redke. Večjih komplikacij po dosedanjih izkušnjah ni pričakovati.

 

VEČ

KAJ MORATE VEDETI O MACS LIFTU

MACS-lift je enostavna in učinkovita face- lift operacija,s katero dvignemo spodnji dve tretjini obraza na relativno enostaven način, z minimalnimi neprijetnostmi za pacienta.

Pri tem posegu odstranimo višek kože,brazgotina ostane v gubi pred ušesom, tako, da le-ta ni opazna.Ta vrsta face-lifta se v nasprotju z drugimi face-lifti izvaja v lokalni anesteziji,zato ni potrebe,da na kliniko pridete dan prej in lahko odidete domov v kratkem času po posegu.

V naslednjih navodilih boste dobili pomembne informacije,ki jih morate vedeti,da bi se pripravili na vaš poseg in postoperativno okrevanje.Naprošamo vas, da navodila pozorno preberete in sledite njihovim napotkom.

Dva tedna pred posegom, ne smete zaužiti nobenega zdravila, ki vsebuje acetilsalicilno kislino(Aspirin,Acisal itd),ker ti pripravki delujejo na strjevanje krvi in lahko povzročijo prekomerno krvavitev med posegom in po posegu.Visoke doze vitamina E ali pa velike količine zaužitega česna povzročajo enak efekt,zato se jih je treba izogibati.Če bo potrebno da vzamete sredstvo proti bolečinam,potem priporočamo preparate ibuprofena/paracetamola (Bo-nifen,Lekadol,Panadon itd).

Za vašo korist vam svetujemo,da opustete kajenje 14 dni pred in po posegu.Znano je da kajenje povzroča zožitev krvnih žil, ki vodi k zmanjšanju prekrvavive kože in upočasni proces celjenja.

-kirurga morate seznaniti z zdravili, ki jih uživate,kot tudi z eventualnimi alergijami na določene substance.

-kirurg se bo na osnovi pogovora z vami odločil ali bo potrebno napraviti še kakšne preizkave (krvni testi,EKG,Rtg pljuč itd.). Če se izkaže do bodo le-te potrebne,jih je treba opraviti nekaj tednov pred posegom.

-ko pridete na operacijo,pridite brez makeupa.Zgornji del oblačila naj se zapira na gumbe ali zadrgo, da ga ne oblačite čez glavo.

-6 ur pred operacijo ne jejte in ne pijte.

-po posegu je vožnja nekaj ur prepovedana, zato vas mora nekdo odpeljati domov.

Na dan operacije-kirurg vam bo še enkrat pojasnil vsak korak operacije.Z zelo malo iglico vam bo v podkožje injiciral lokalni anestetik,čutili boste pik in rahlo pekoči občutek,ki bo v trenutku prenehal. Anestezija bo trajala 2-3 ure in vam zagotavljamo,da boste operirani brez bolečin.Na koncu posega vam bomo pod kožo vstavili manjšo drenažno cevko,da bo drenirala ev.kri,ki se po operaciji lahko nabere pod kožo.Potem vam bomo očistili obraz in glavo narahlo ovili z povojem.Domov lahko greste približno čez eno uro.

Po operaciji-doma bodite čimbolj mirni in sproščeni.V ležečem položaju imejte glavo povzdignjeno nad nivojem telesa,ker to zmanjšuje oteklino operiranega področja.Glava ne sme viseti nazaj!

Če boste potrebovali protibolečinsko sredstvo, še enkrat povdarjamo da ne smete jemati preparatov acetilsalicilne kisline.

Zaradi globokih šivov pod kožo, obstaja možnost da boste čutili bolečino pri širokem odpiranju ust.To bo minilo v nakaj dneh.

Če pride nekaj ur po posegu do krvavitve, bo moral kirurg odpreti rano in ustaviti krvavitev, vse v lokalni anesteziji.

Na koži se bodo pojavile pikčasta modrikasto obarvana področja, kar je normalno in bodo izginile v nekaj tednih.

Vnetja ali infekcije so redke, če se pojavijo jih zdravimo z antibiotiki.

Prvi dan po operaciji morate priti na kliniko,da vam odstranimo povoje ter drenažne cevke in pregledamo rane.Od tega trenutka naprej ne potrebujete več povojev,lahko se tuširate in perete lase.

Šive v predelu vek bomo odstranili četrti dan po posegu, ostale šive pa en teden po posegu.

Prvi dan po operaciji že lahko greste na sprehod ali v trgovino, računajte pa, da ne boste mogli biti socialno aktivni 1-2 tedna po posegu.

Oteklina se bo precej zmanjšala po treh dneh, po 7-10 dneh bo le minimalna.

Finalni rezultat operacije bo viden po dveh do treh tednih.

FAQ

Kakšen rezultat lahko pričakujem?

Rezultati so vsekakor različni in so odvisni od izgleda pred posegom, pri nekaterih so spektakularni, pri drugih bolj subtilni.Rezultati so tudi odvisni od vaših specifičnih pričakovanj, kar bo obdelano v pogovoru s kirurgom pred posegom.Znaki staranja bodo vsekakor manj opazni ali pa bodo izginili.

Ni vam potrebno skrbeti glede spremembe vaše individualnosti ali nenaravnega izgleda.

Strašljivi izgled ‘veternega’ tunela po navadnem face-liftu s sploščanjem ali ravnanjem obraza je povzročen s prekomernim zategovanjem kože.

Pri modernem face-liftu, posebno še pri MACS-liftu, se koža minimalno napne.Kirurg vsekakor povrne volumen podkožnega tkiva v prejšnje stanje, ki obrazu povrne mladostne poteze.

Kako dolgo bo trajal rezultat?

Razumeti morate, da nobena plastična operacija ne more zaustaviti časa, a face-lift lahko obrne kazalce na uri precej nazaj,učinkovit je za mnogo let.Kako dolgo bodo trajali efekti operacije je odvisno tudi od vašega življenskega sloga ter genetskih dejavnikov.Verjemite, da je velika večina pacientov zelo zadovoljna z rezultati operacije.