Print Friendly, PDF & Email

KAJ JE BOTOX IN KAKO DELUJE?

 

Botox je zaščiteno tovarniško ime za botulinum toksin tipa A (BTX-A). Botilinum toxin tipa A je zelo močan neurotoxin, ki ga proizvaja anaerobna bakterija  Clostridium botulinum. Ta toksin blokira prenos živčnih impulsov  v mišico  in na ta način preprečuje krčenje mišice. Koža nad njo postane mehka in gladka. Botulinum toksin deluje samo na tiste mišice v katere se injicira. Ostale mišice delujejo normalno in oblikujejo normalen videz obraza.

Tretiranje izbranih mišic z BOTOXOM  je enostaven in varen postopek, ki je skorajda neboleč  in zato ni potrebe po anesteziji. Z majhno iglico injiciramo v izbrane obrazne mišice zelo majhno količino Botoxa. Poseg traja cca 30 minut.

Iz izkušenj vemo, da je Botox najbolj učinkovit  v zgornji tretjini obraza in v predelu vratu.

Uporabljamo ga za horizontalne gube na čelu, za vertikalne gube med obrvmi ( glabellar frown ), za drobne gube v zunanjih kotičkih okoli oči (crow’s feet)  in za vertikalne gube na vratu. Osebi vrne mladosten in prijeten videz. Na gube, ki niso povzročene z krčenjem obraznih mišic, ne deluje.

BOTOX ne more popraviti povešene kože na vratu in obrazu ter nadomestiti faceliftinga ali katerega drugega posega estetske kirurgije.

 

OKREVANJE PO INJEKCIJI BOTOXA  Pacient se lahko takoj po koncu postopka vrne k svojim vsakodnevnim opravilom. Na mestu vboda se lahko pojavi majhna podplutba, ki jo pokrijemo s pudrom. Botulinum toksin začne delovati dva do tri dni po injiciranju in  delovanje običajno traja 4-6 mesecev. Takrat je potrebno postopek ponoviti. Včasih lahko toksin ‘odpotuje’ in povzroči začasno blokado sosednje mišice. V redkih primerih se lahko pojavi povešenost veke  ali asimetrija obraza. Vsi stranski učinki so začasni in ne trajajo več kot nekaj tednov

 

BELEŽKA O POSEGU

Primernost posameznega pacienta in specifične rizike glede na ta poseg lahko ugotovimo edino na pregledu. Vsak kirurški poseg nosi določeno tveganje. Manjše komplikacije,  ki ne vplivajo na rezultat, so redke. Večje komplikacije so popolnoma neobičajne.

 

VEČ

 

KOREKCIJA GUB Z BOTULINUM TOKSINOM TIP A (BTX-A) (BOTOX, DYSPORT)

Korekcija gub z botulinum toksinom tip A je terapija, ki zmanjšuje oz. odpravlja videz gub. Hiperaktivnost izraznih mišic obraza pogosto povzroča razvoj globokih gub med očmi, na čelu in okrog oči. Injekcija botulinum toksina v želeno območje začasno umrtviči mišico(e) odgovorno za razvoj gub in posledično obraz dobi bolj sproščen in bolj prijeten videz.Gube postanejo manj izrazne ali pa izginejo. Botulin toksin injiciramo direktno v hiperaktivno mišico.Metoda se varno in učinkovito uporablja v terapiji strabismusa in blefarospazma že od osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Delovanje tretmaja korekcije gub z botulin toksinom (BOTOX, DYSPORT)

Začetni efekti tretmaja postanejo vidni dva ali tri dni po injiciranju.Maksimalni efekt delovanja doseže po 1 do 2 tednih, ko izraz obraza postane bolj sproščen,toda nikakor ne kot maska.Celoten rezultat je zelo naraven.Efekt tretmaja običajno traja od 4 do 6 mesecev.Takrat lahko nadaljujemo z novim tretmajem.

Kaj je botulin toksin?

Botulinum toksin tipa je zelo močan neurotoksin, ki ga proizvaja anaerobna bakterija Clostridium botulinum. Ta toksin blokira osvobajanje acetilkolina, substance ,ki je odgovorna za prenos električnih impulsov, ki povzročajo krčenje mišic.

Možni stranski pojavi

Injekcija botulinum toksina je nasploh varna in učinkovita terapeutska metoda. Kljub temu so možni stranski učinki, ki so tako kot glavni učinki reverzibilni: manjša podpludba ali oteklina na mestu injekcije; lažji občutek mučnine; utrujenost,bolečina v okončinah; začasna povešenost obrvi ali zgornje veke; kratkotrajne motnje vida; suhost oči ; izpuščaj na koži,srbenje, alergične reakcije ;suha usta; atrofija mišic itd.

Tretma ni primeren (kontraindikacije)

V času nosečnosti; pri doječih materah; pri miastenija gravis,Lambert-Eatonov sindrom,pri boleznih strjevanja krvi itd.

Možne reakcije z drugimi zdravili

Istočasno jemanje drugih zdravil (aminoglikozidni antibiotiki,anestetika, mišični relaksanti) lahko spremenijo delovanje botulinum toksina. Če uporabljate zgoraj navedena zdravila, je nujno potrebno opozoriti zdravnika, ki izvaja botulinum terapijo!